FysioSatama oli yhteistyökumppanina viime viikonlopun Savonlinna City Run -tapahtumassa ja meidän oma OMT-fysioterapeuttimme Antti Tanhuamäki oli juoksemassa Miesten 12 km matkan ja sijoittui hienosti 9.lle sijalle ajalla 57.06. Hienoa Antti! me ollaan ylpeitä sinusta!

Kyselimme Antilta viikonlopun jälkeen, että miten juoksu meni noin niin kun omasta mielestä ja olisiko hänellä vinkkejä meille maallikommille, että miten kannattaa huoltaa kehoaan tuommoisen urheilusuorituksen jälkeen ja kannattako juoksua ylipäätään harrastaa.

Juoksija oli tyytyväinen omaan juoksuunsa, vaikka sää oli haastava: 22-23 astetta varjossa, mutta juoksureitin varrella ei ollut varjoja; kuumuutta ja hikoilua siis riitti ja lopussa kramppauskin vaivasi. Antti oli asettanut itselleen vähän päälle 5min/km tavoitteen ja hän pysyi tavoitteessaan. Ne kohdat olivat suorituksessa rankimmat, kun huomasi, että menossa oleva kilometri meinaa jäädä alle tavoitteen ja piti kiristää vauhtia.

Saimme kolme hyvää vinkkiä urheilusuorituksen jälkeiseen kehonhuoltoon:

👉 syö ja juo hyvin; urheilusuorituksen jälkeen on tärkeää tankata keholle ravintoa.

👉 vältä venyttelyä. Tämä olikin juoksua enempi harrastamattomalle yllättävä asia; maallikko äkkiä ajattelisi, että totta kai venyttelyä heti ensimmäiseksi. Mutta fysioterapian asiantuntija Antti selitti, että tuommoinen urheilusuoritus on niin iso rasitus lihaksille, että heti suorituksen jälkeen venyttelyllä voikin saada vahinkoa aikaan.

👉 kevyttä liikuntaa seuraavana päivänä, esim. uinti tai pyöräily; tämä poistaa happamia aineenvaihduntatuotteita lihaksista ja auttaa näin palautumaan.

Antti oli hyvinvoivan ja tyytyväisen oloinen viikonlopun juoksun jäljiltä, oli ollut hauskaa haastaa itseään. Hän suositteli juoksuharrastusta lämpimästi muillekin. Fysioterapeutin näkökulmasta kestävyysjuoksu on esimerkiksi selän hyvinvoinnin kannalta todella hyvä harrastus. Ihan selkeästi juoksu näyttää aiheuttavan myös hyvää mieltä harrastajalleen; Antti rohkaisee osallistumaan Savonlinna City Runin kaltaisiin tapahtumiin, ne tuovat iloa ja potkua omaan harrastukseen.