Toimistotyö ja ergonomia – ehkäise päänsärky ja niskakipu näillä vinkeillä

Toimistotyön aiheuttamat niskahartiaseudun vaivat ja päänsäryt ovat yksi yleisimmistä syistä hakeutua fysioterapeutin vastaanotolle. Päätetyön staattisuus kuormittaa kehoa monella tapaa, mutta vaivoja on mahdollista ehkäistä ja hoitaa hyvillä ergonomisilla valinnoilla ja tasapainottavalla kehonhuollolla.

Toimistotyön ergonomian osalta yksi tärkeimpiä elementtejä ovat oikein säädetty työskentelypiste, jossa on mahdollisuus vaihtaa asentoa istumisen ja seisomisen välillä. Nykyisin toimistotyöhön on tarjolla paljon erilaisia ergonomiaa parantavia työvälineitä, joista osa sopii toisille paremmin kuin toisille. Ei ole olemassa yhtä oikeanlaista työpistettä, jolla kaikki voisivat työskennellä kivuitta.

Päätetyötä tekevillä tavataan usein tuki- ja liikuntaelinvaivoja, joista yleisimpiä ovat muun muassa:

  • Niska- ja hartiavaivat
  • Päänsärky
  • Selkäkivut, alaselkäkipu
  • Olkapääkivut
  • Sormien puutuminen
  • Lonkkavaivat

helpota kipuja ja kireyksiä fysiosataman uudella verkkokurssilla!

Jos kaipaat helpotusta toimistotyön tuomiin kireyksiin ja kolotuksiin, on tämä kehonhuoltokurssi suunniteltu juuri sinulle! Kurssi sisältää dynaamisia liikkuvuusharjoituksia ja kehonhuoltovälineillä tehtäviä harjoitteita tukemaan kehosi hyvinvointia juuri päätetyöhön liittyvän kuormituksen näkökulmasta.

Omahoito avuksi toimistotyön haittojen vähentämiseen

Vaikka tuki- ja liikuntaelinvaivat ovat yleisiä toimistotyötä tekevillä, voi niiden vaikeuteen vaikuttaa paljon omilla toimilla. Tärkeimpiä asioita, joilla voit itse hoitaa päätetyöstä aiheutuvia vaivoja ovat:

  • Säännöllinen liikunta
  • Vastapainoa toimistotyölle tuova liike
  • Omatoiminen kehonhuolto
  • Työn riittävä tauottaminen ja taukojumppa
  • Itselle toimivat ergonomiaratkaisut niin toimistolla kuin etätöissä
  • Asennon vaihtelu työpäivän mittaan
  • Työn kuormittavuuden ja palautumisen sopiva suhde

Liikunnalla on suuri vaikutus toimistotyöhön liittyviin niskakipuihin, sillä vahva lihas jaksaa paremmin myös staattista rasitusta. Parhaiten vastapainoa staattiselle toimistotyölle tuo monipuolinen, dynaaminen liike. Mukavia tapoja liikuttaa kehoa ovat muun muassa dynaamiset liikkuvuusharjoitukset, jotka huoltavat kehoa kokonaisvaltaisesti.

 

Muutokset käytäntöön 

Vaikka meillä olisi millaiset listat hyviä harjoitteita ja ideoita oman hyvinvoinnin kehittämiseen, on tärkeää muodostaa itselle sopiva toimintasuunnitelma muutosten saamiseen käytäntöön. Parhaatkaan harjoitteet ja kehonhuoltovälineet eivät huolla kehoa ilman, että niitä käytetään. Uuden rutiinin opettelulle on hyvä antaa riittävästi aikaa ja aloittaa riittävän pienestä muutoksesta. Omaa elämäntapaa ei parane laittaa kerralla täysin ympäri, vaan aloittaa pieni muutos kerrallaan. 

Toimistotyötä tasapainottavan liikkeen ei tarvitse olla hurjaa hikijumppaa, mikäli henkilö ei sellaisesta pidä. Omaa terveyttä ja hyvinvointia voi edistää monella tapaa, ja hyvinvointia tukeva liike voi olla myös mukavaa ja lempeää. Tästä syystä olen valinnut kehonhuoltoa toimistotyöläisille – kurssille kehoa huoltavia harjoitteita, jotka sopivat kaikille kuntotasosta riippumatta.

 

Mari Salminen

Fysioterapeutti, ratkaisukeskeinen valmentaja

Tekstin kirjoittaja on tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapeutti, jonka tavoitteena on auttaa asiakkaita voimaan kokonaisvaltaisesti paremmin kehossaan. Mari on ohjaajana myös FysioSataman uudella Kehonhuoltoa toimistotyöläisille -verkkokurssilla.

FysioSatama Asko Koskeli